Formålet med projektet er, at der fra nationale og internationale forsøg- og forskningsresultater genereres lettilgængelig og anvendelig viden for hele det økologiske landbrugsfaglige område. Derudover udbredes der i projektet aktuel viden om regler og rammevilkår for den økologiske landbrugsproduktion. Den genererede viden formidles direkte til den økologiske landmand, der således får grundlag til at drive konkurrencedygtig produktion.
Adgangen til og formidlingen af den nyeste viden er fundamentet for, at økologisk jordbrug fortsat vil udvikle sig og sikre en bæredygtig udvikling af produktionen. SEGES Økologi har en central funktion i forhold til at indsamle og formidle nyeste viden på et højt fagligt niveau. På økologiområdet er der samtidig behov for klarhed over detaljerne i regler og rammevilkår. Nyeste viden vil gennem dette projekt blive formidlet til alle økologiske landmænd og andre med interesse for økologisk landbrugsproduktion. Der vil blive indsamlet og formidlet viden inden for alle produktionsgrene, hvilket er med til at holde den økologiske landmand ajourført og give konkurrencemæssige fordele. Der formidles viden både til den nyomlagte og til den etablerede økologiske landmand.
Viden formidles gennem artikler, faktaark og pjecer, der vil være elektronisk tilgængelige og spredes i land-brugspressen og via sociale medier. Der afholdes workshops, seminarer og netværksmøder for de økologiske landmænd, hvor viden formidles. Der informeres og holdes oplæg på alle de landbrugsfaglige kongresser, herunder Økologi-Kongres 2017.
Marker, som uventet fragår en økologisk bedrift i efteråret og overgår til konventionel drift, skal nu opfylde de grønne krav for at få den grønne støtte udbetalt.
Mangel på svovl koster sandsynligvis udbytte. Tilfør svovl til kløvergræs og vinterraps, men sørg for ”vinduer” i marken, så effekterne på vækst og udbytte kan kontrolleres.
Den tilladte gødningsmængde på økologiske bedrifter er reguleret af flere forskellige regelsæt, og det er altid det laveste niveau, som skal overholdes.
Der kan være en stor besparelse i at blande sin egen økologiske elektrolytblanding. Druesukker i en blanding til økologiske kalve skal altid være økologisk. Lige meget om det bliver brugt forebyggende eller til behandling af en igangværende diarré.
Værktøjet er både et opslagsværk over de gødninger, som er til rådighed for økologisk markbrug og et regneværktøj, der kan hjælpe med at vælge den bedste gødning.
Tysk studie fra 2016 viser muligt potentiale ved grøngødning kombineret med reduceret jordbehandling til etablering af vårsået havre. Havren kvitterer især ved forfrugten fodervikke. Valg af såmetode skal beslutt
Det ser voldsomt ud, men Torsten Wetche, som har lagt mark til afprøvningen, er meget begejstret, og som det ses af billedet sidst i videoen, så står kammene og planterne flot, når støvet har lagt sig.
Er der søgt tilsagn om Økologisk Arealtilskud i fællesskema 2017, skal der indsendes en autorisationsansøgning senest 1. september 2017. Ønskes der alligevel ikke tilsagn bør ansøgningen trækkes tilbage.
Kalve og kvier over seks måneder skal som udgangspunkt være ude på græs indtil første november, når vejret, markens tilstand og hensyn til dyrenes velfærd tillader det.